BRUG DIT BUSKORT
I programrækken ”Brug digt buskort” besøges steder af interesse i det storkøbenhavnske område. Brug dit buskort er også en opfordring til vores seniorer, om at benytte buskortet noget mere – kom ud og få en god oplevelse! Der kommer hele tiden nye episoder i programserien.
Her er et udpluk af episoderne:
Museet Skibsklarerergården
I Helsingør ligger et lille museum i et gammelt hus tæt ved sundet. Her kan man se sundtoldens historie, som begyndte med Erik af Pommerns indførelse af sundtolden i 1400-tallet og varede frem til 1800-tallet. I huset var også et skipperherberg på øverste etage. Jørgen Linde Jørgensen er rundviser.
Rudersdal Museum
Museet ligger smukt ved kirken og gadekæret. Indenfor finder vi en interessant udstilling om egnen ved Vedbæk og Skodsborg. Der er malerier og genstande fra dengang Vedbæk var en fiskerihavn med færgeforbindelde til København, der er minder om teatret om sjove historier fra den nedbrændte kro. Der er værktøj, som man brugte til skibsbygning på det daværende værft. Om Skodsborg er der billeder fra Frederik den syvendes tid hvor han opholdt sig og holdt statsråd. Deraf navnet “Kongebyen”.Skodsborg . I byen var der et kursted, hvor de velhavende restituerede sig og et fornemt badehotel, hvor man betalte 4 kroner i døgnet. Udstillingen viser hvordan det søde liv udfoldede sig. Et par gange om året viser museet særudstillinger af meget forskellig art. Vi så en meget smuk udstilling af eksklusive parfumeflakoner.
Lindbjerggård
Lindbjerggård er i dag omlagt til at være egnsmuseum. Det er beliggende i den lille idylske landsby Pederstrup nær ved Ballerup. Et spændende museum indrettet i det gamle stuehus med lavt til loftet -bræddegulv og interiør som fører os langt tilbage i tiden – til gamle dage.
Grantoftegård i Pederstrup.
Grantoftegård er en økologisk bondegård, som ligger lidt uden for Ballerup. Her kan man køre i hestevogn, se fårehundene arbejde, hilse på lykkelige grise med krølle på halerne, hestene blive skoet – og når det er tid; se fårene læmme. En stor oplevelse for børnebørnene. I gårdbutikken kan man købe gårdens egne produkter af høj kvalitet. Der er ingen entrebetaling.
Andersen og Berners Hattefabrik
Andersen og Berners Hattefabrik er et gammelt familiefirma og i dag med kunder over hele verden. Hattefremstilling et spændende håndværk, hvor moden ændres gennem tiderne. I 1700-tallet var det høje cylinderformede skorstensrøret. I 1920’erne var det klokkehatten til kvinder og turbanen. I 60’erne fik vi pilleæsken, bløde kasketter, strikket og hæklet bøllehatte, bowlerhatten m.m. En hat beskytter mod regn og kulde, anvendes ved festlige lejligheder, signalerer personlighed og skaber identitet.
Kurt Syberg, En ikonmaler
I det smukke Odsherred bor Kurt Syberg ,udlært ikonmaler. Vi besøger hans atelier, hører om teknikken bag ikonmaleri, ser hans smukke ikoner og andre malerier og hører ham fortælle historierne om deres oprindelse.
Flynderupgård
Flynderupgård er et gammelt landsted i Espergærde, som nu er museum. Her kan man se grise, heste, køer, får og gæs. Hovedhuset er museum, og en af længerne er restaurant. Her serveres mad, tilberedt af gårdens økologiske produkter, samt som en kuriositet mad som serveredes for tyendet: grød og fedtebrød med sødt øl.
Helsingør Bymuseum
Helsingør Bymuseum har en meget spændende samling fra lokalområdet. Genstandene er udstillet meget smagfuldt og der er spændende aktiviteter for børnebørnene. Se f.eks. skelettet af en strandvasker, et gebis af elfenben og en gammel rotterede fra Mariæ Kirke.
Roskilde Domkirke
Roskilde Domkirke er et besøg værd. Her ligger konger og dronninger stedt til hvile. Her kan man se Per Klokker og Kirsten Kimer udmåle tiden og se alle de smukke detaljer i alteret. Her opføres koncerter mm. Kirken er selvfølgelig også på Unescos verdensarvsliste.
Vandspejlet i Måløv
Vandspejlet er et vandrensningsanlæg, hvor man kan se, hvad der bliver af vores spildevand og lære noget om vandkvalitet. Vi ser hvordan det snavsede vand undergår sindrige processer, før det som rent vand udledes i åen. Vi ser, hvad folk dog taber i toilettet: telefoner ,gebisser etc.
Køge museum
Midt i Køge, i en smuk gammel bygning, ligger Køge museum. Her ses fund fra lokalområdet, tableauer fra livet på landet, oplysninger om gamle skikke f.eks. vejrvarsler og traditioner omkring højtiderne. Museet har også skiftende særudstillinger.
Programmerne er tilrettelagt af Super Senior TV, som er en af de mange redaktioner i KANAL 1. Super Senior TV laver ældre københavnere tv for og ofte også om ældre københavnere. Du og din ven/veninde skal være hjertelig velkomne til også at danne en redaction, hvor i arbejder med jeres eget tema – vi sætter jer efterfølgende sammenmed nogen som har forstand på teknikken.
I redaktionen Brug dit buskort: Grethe Brandt og Anita Villadsen