Gæst: Stine Roswall – Privat jordemoder
Jordemoder Stine Roswall er 30 år, mor til to og gift. Stine har været jordemoder i 7 år, og i starten af 2017 sprang hun ud som privat jordemoder. ”Jeg brænder for at kvinder skal opleve gode graviditeter og fødsler. Jeg ved hvor afgørende det er at opleve, at der er tid og ro til både store og små bekymringer”. Siger Stine.
www.facebook.com/JordemoderStine
For noget tid siden spurgte Stine Roswall sine jordemoder-kollegaer:
“Hvis I skulle komme med et kort ‘all-round’ råd til gravide, hvad skulle det så være?”
Ganske mange jordemødre bød ind med deres svar og tanker på det åbne spørgsmål.
Jordemødre er meget forskellige, nogle er unge – andre nærmer sig pensionsalderen. Nogen har født mange gange – andre har aldrig prøvet at være gravid. Nogle synes videnskabelige undersøgelser er det vigtigste – andre fokuserer primært på de følelsesmæssige aspekter af graviditet og fødsel.
Nogle råd handler om graviditet andre om fødsel. Nogle råd handler om din egen indstilling og egenomsorg, andre råd om hvor du kan søge hjælp. Rådene er meget forskellige – og alligevel er der flere jordemødre, der nævner det samme. Stine har knyttet en lille kommentar til hvert råd.
Her er:
Jordemødrenes bedste råd
Pas på dig selv
“Gå en tur og tag en lur. Hver dag“
“Accepter graviditeten som en fysisk og psykisk forandringsproces“
“Glæd dig til livet med barn og lær dig selv at sove en time hver dag mens kæresten laver mad. Han eller hun får tusindfold igen i kraft af en fornyet kvinde og mor“
“Husk hvis din graviditet er rigtig svær og hård, at det er en meget lille del af resten af dit liv“
” Lær at sige pyt“
Forbered dig til fødslen og forældreskabet
“Vid, at du selv har indflydelse på hvordan din graviditet og fødsel kommer til at forløbe. Tag aktivt stilling til hvordan DU vil have det. Læg en plan der inkluderer moderat fysisk aktivitet, mental træning samt fødsels- og familieforberedende undervisning. Samt lyt til din krop (og din jordemoder) og handl derefter“
“Husk at overvej alle muligheder og kræv information, og tag kritisk stilling til tilbuddene på sygehuset. Bl.a. omkring igangsættelse, hjemmefødsel osv“
“Du skal lære din krop at kende lidt på ny – den forandrer sig fordi du laver et menneske“
Stol på dig selv – og søg hjælp de rigtige steder
“Mærk efter, stol på dit instinkt og vær aldrig bange for at spørge om hjælp“
“Hold dig fra internettet!! Spørg en fagperson når du bliver bekymret. Jordemødre vil gerne svare ærligt og de ser virkeligheden. Hver dag“
“Tro på at du godt kan finde ud af “det meste” (altså føde/amme/være mor/…) men husk også at bede nogen du har tillid til om hjælp, når du løber tør for kræfter“
“Tænk med hjertet. Mærk hvad der føles rigtigt. Vær ligeglad med hvad andre synes hvis det ikke føles rigtigt for dig. Og! Lad være med at have gæster før du selv er klar.“
“Lad være med at google“
“Lyt til din krop og stol på den, både når noget føles rigtigt eller forkert“
“Det perfekte findes ikke! Hav tålmodighed, det hele er nyt – både for dig og baby. Du er præcis den bedste mor for dit barn“
“Frygt ikke fødslen men glæd dig over, at du snart skal møde dit barn, og at din krop er intelligent og ved hvad den skal gøre, når du skal føde“
“Stol på dig selv, din krop og dit lille barn inde i dig – til sammen ved I godt hvad der sker og hvordan I har det“
“Stol på dig selv“
“Lyt til din INDRE varme fornemmelse i samspillet med dit barn“
”Det går over igen”
“Graviditet er ikke en sygdom“