I 2010 blev de to iværksættere Pernille Zetterwald og Nadia Duus Nielsen mødre til hver deres sæt tvillinger på Roskilde Sygehus.
Pernilles tvillinger kom til verden ved kejsersnit til næsten planlagt tid. Men på trods af det, var de to piger meget små og ikke helt færdigudviklede, hvilket man kalder for dysmature børn. Nadias tvillinger kom allerede
i uge 33 og defineres således som for tidligt fødte – præmature børn.
For begge mødres vedkommende blev det til en indlæggelse på neonatalafdelingen. Her mødte de to piger hinanden for første gang, hvilket skulle vise sig at blive starten
på et varmt venskab og deres fælles firma Lucky Angel.
Det blev hurtigt tydeligt for de to mødre, at deres tvillinger var meget sansesarte og dermed særdeles følsomme overfor lyd, lys og berøring m.m. For mange sanseindtryk på én gang resulterede i ret voldsomme reaktioner i form af gråd, fysisk uro og søvnproblemer.
Behovet for fysisk tryghed
Nadia fortæller: ”Alle fire børn havde et næsten ekstremt behov for at føle sig fysisk trygge. Lå de bare et øjeblik uden deres mor eller far, blev de urolige og kede af det. Vi registrerede, at det der gjorde børnene rolige og trygge var, når de var fysisk omsluttede og dermed følte at deres kroppe var afgrænsede. Vi lærte derfor hurtigt, hvor vigtigt det var at svøbe vores babyer. Det gav dem ro. Børnene blev også rolige, når de lå i en stor pude som i en sækkestol, hvor babyen kunne synke ned i puden og dermed føle sig omsluttet”.
Pernille fortsætter: ”Perioden hvor børnene mest lå hud mod hud med os, var den mest rolige. Men da tiden kom, hvor børnene skulle til at have lidt tøj på kroppen, opstod der nye problemer med vores meget sansesarte babyer. Tøj med kolde og hårde trykknapper, tøj der ofte skulle over hovedet, tøj med mærker og syninger, som kradser mod huden… alt sammen gjorde det vores børn urolige, irritable og forstyrrede dem unødigt”.
Idéen til Lucky Angel opstår
Nadia fortsætter: ”Der skulle simpelthen ingenting til, førend der var uro og ballade. Og det var rigtig svært at
få noget tøj, der kunne opfylde vores behov for skånsomt babytøj – særligt i de helt små størrelser. Vi vendte
tøj på vrangen… vi klippede i det… og vi måtte i det hele taget ændre på alt muligt, for at få tøjet til at fungere. Alt dette gav os idéen til vores fælles mission: Vi måtte simpelthen designe en kemikaliefri tøjserie i 100% økologisk bomuld, der skulle laves specielt til sansesarte babyer og dermed hjælpe andre forældre i samme situation. Efter tøjkollektionen designede vi et omslagstæppe med økologiske vindruekerner, som føles som ”mors trygge hånd”, når tæppet placeres over babyens mave. Og derudover udviklede vi en ”tryghedshvilepude” designet som en slags sækkestol, hvor fyldet er lavet af hvedekerner. Her kan barnet trygt synke ned og føle sig omsluttet”.
Alle babyer burde have skånsomt tøj
Pernille: ”Erfaringen fra vores egne børn har lært os en masse om sansesarthed og sensitivitet. I udviklingen af vores tøjserie Lucky Angel, har vi forsøgt at imødekomme alle de sansemæssige gener, som sansesarte børn ofte forstyrres af ved brug af almindeligt babytøj”, og Nadia uddyber: ”Selvfølgelig har vores børns sansemæssige udfordringer været ekstra præget af, at de ikke var færdigudviklede ved fødslen, hvilket typisk gør babyerne særligt sensitive. Men i bund og grund har vi lært, at ALLE børn egentlig har gavn af at møde verden så skånsomt som muligt. Det giver bare børnene mere ro på og større tryghed og dermed et mere harmonisk møde med en sansemæssig barsk verden i forhold til en mors mørke og varme livmoder. Som forældre er der jo ikke noget bedre, end når ens nyfødte barn ser ud til at have det godt. Derfor er tøjserien nu også blevet udvidet, så babyer i ”normale” størrelser også kan få glæde af det specialdesignede tøj.”, slutter de to kreative iværksættere.
Mød de to iværksættere i Doula næste gang.
Se mere på: www.luckyangel.dk
Doula-vært: Christina Hedegaard Jørgensen
Studie: Mediehuset København
Produktion: Kanal 1