Gæst: Jordemoder Lise-Lotte Rudniak
Vært: Doula Christina Hedegaard
Overbehandles gravide og fødende?
Hvordan finder du ud af om du selv er i den kategori og hvad kan du gøre ved det?
Se med i programmet her, hvor Doula Christina Hedegaard stiller de spørgsmål og meget mere til Lise-Lotte Rudniak.
Lise-Lotte er jordemoder og mor til snart tre. Derudover har Lise-Lotte en master i sundhedspædagogik, hvilket giver hende kompetencer til bla andet at være censor på jordemoderuddannelsernes bachelor-eksaminer.
Lise-Lotte Rudniak dykker således jævnligt ned i evidensen, der ligger bag de anbefalinger der gives til de gravide og fødende, som står nedskrevet i fødestedets procedure.
I programmet giver Lise-Lotte også tre afsluttende råd til gravide til spørgsmålet/snakken om vi overbehandler de gravide og fødende i dansk obstetrik.
1. Spørg ind til hvorfor du får den anbefaling, du får. For alt hvad de siger du skal – er blot tilbud på baggrund af anbefalinger. Fx ”hvordan kan det være at jeg bliver anbefalet/tilbudt igangsættelse/undersøgelse/behandling osv.”
2. Spørg ind til hvad alternativet til det anbefalet er. Fx kan det være, at man kan måle behovet for en behandling fremfor at behandle alle profylaktisk.
3. Vid at personalet skal fortælle dig, at det er på eget ansvar, når du vælger noget andet end det procedurerne anbefaler. Det lyder ”farligt” og dramatisk. Men sandheden er, at du har ansvar for dit og babys liv uanset, hvad du vælger. For det at følge en procedure blindt er også et valg med dertilhørende konsekvenser. Et stald-tip er, at du kan ofte mærke på jordemoderen om hun synes, at alternativet til en anbefaling er lige så fint (eller måske endda endnu bedre end det anbefalede) – så stol på det og dermed også dig selv (hvis du i øvrigt har tillid til og er på bølgelængde med din jordemoder). Hvis en jordemoder du har god kemi med og tillid til siger: Jeg vil VIRKELIG anbefale dig dit eller dat, fordi bum-bum”, ja, så er du ikke i tvivl om at her skal du nok følge med.