Forside Doula 66 - Skal mit barn have K-vitamin ved fødslen

  Doula 66 – Skal mit barn have K-vitamin ved fødslen


  Gæst: Johanna Saxe Korch – Jordemoder

  I Danmark har vi siden 1960 tilbudt alle nyfødte en indsprøjtning i låret med K-vitamin. Som jordemoder både i det offentlige og det private har jJohanna måtte erkende, at vores generelle viden om og forståelse for brugen af forebyggende K-vitamin til den nyfødte lige efter fødslen er sparsom og mangelfuld.

  Sundhedsloven kræver, at vi som sundhedspersonale er i stand til at give information om virkning, bivirkning og mulige alternativer før en behandling gennemføres, men “når jeg før i tiden er blevet udspurgt lidt mere kritisk af en forælder om K-vitamin, har jeg ikke følt mig i stand til at vejlede ordentligt og leve op til lovkravet” siger Johanna. “Derfor besluttede jeg mig endeligt for at pløje litteraturen og forskningsdatabaserne igennem for at blive klogere”.

  Hvad Johanna troede bare ville tage nogle timer endte med at blive flere ugers research og opklarende litteratursøgning. 
  Det blev hurtigt klart, at der hersker mange misforståelser der ude vedr. behovet for og effekten af behandling med K-vitamin. Enten er informationerne det-er-det-eneste-rigtige-og-livsvigtigt-for-alle-nyfødte eller også er det det-er-forfærdeligt-og-helt-¬overflødigt. Ingen af delene er sandt. Der er ikke en one-size-fits-all model her og emnet er langt mere komplekst end som så.
  3 ting du kan spørge dig selv og din partner om inden I endeligt beslutter jer for at takke ja eller nej til en behandling med K-vitamin til jeres barn kunne være

  1. Er den faktiske risiko for blødningerne noget, der bekymrer jer eller bliver I mere bekymrede over de mulige bivirkninger der er ved den forebyggende behandling med K-vitamin? Eller er I indifferente?

  2. Planlægger I at jeres barn skal ammes eller skal det ernæres ved modermælkserstatning?

  3. Har du som gravid mor nogen som helst problemer med helbredet? Ved du om din fordøjelse er i topform? Har du inden graviditeten og/eller undervejs i graviditeten haft behov for gentagne eller lange behandlinger med medicin? Bl.a. antibiotika, oral prævention, hudbehandling med stærk A-vitamin og håndkøbsmedicin mod halsbrand.
  Kun du og din partner er i stand til at svare på spørgsmålene. Lad svarene være grundstenen for jeres endelig beslutning og søg mere viden. Stil krav om grundig individuel information fra jeres jordemoder og/eller læge. Gør det meget gerne undervejs i graviditeten så I på forhånd har besluttet jer for hvordan I forholder jer til tilbuddet om K-vitamin.

  Vil du læse mere om K-vitamin til nyfødte kan du finde e-bogen om K-vitamin som Johanna Koch har skrevet her ( http://www.sensibykorch.dk/produkt/skal-mit-barn-have-k-vitamin-ved-foedslen/ ).