Forside Doula (78) - Den naturlige tilknytning i en adskillelseskultur

  Doula (78) – Den naturlige tilknytning i en adskillelseskultur


   
  Doula – Den naturlige tilknytning i en adskillelseskultur
   
  Nynne er mor til to, specialestuderende på psykologistudiet og har bloggen www.verdenvedsidenaf.dk, hvor hun oprindeligt introducerede begrebet “Adskillelseskultur”. Her skriver hun om barnets psykologiske tilknytningsbehov i det perspektiv. Find bloggen på facebook og Instagram @verdenvedsidenaf. Annalie er mor og selvstændig psykoterapeut med efteruddannelse i bl.a tilknytning og kropspsykoterapi og med erfaring med unge, stress og angst. De hjemmepasser begge deres børn.
   
  Et menneskes tilknytningsstil, som er den psykologfaglige term, der beskriver hvordan barnet har knyttet sig til de primære omsorgspersoner i de aller første leveår, har en afgørende betydning for: 1. hvordan mennesket senere vil knytte sig til andre mennesker, 2. om mennesket grundlæggende vil opfatte verden som et trygt eller et utrygt sted og 3. for menneskets opfattelse af eget værd (selvværd).
   
  Barnets tilknytning er fundamentalt for måden barnet opfatter andre mennesker, verden og sig selv, og altså kort sagt afgørende for, hvordan et menneskes liv vil udvikle sig på lang sigt og på rigtig mange områder af livet. 
  Naturen har skabt os, så vi instinktivt vil opnå den vigtige tilknytning, men mennesket er ikke kun natur. Mennesket er i høj grad også præget af af den kultur, som det er vokset op i og lever i. Den kultur som er dominerende i den vestlige verden, og herunder i Danmark, kan betegnes som en ‘adskillelseskultur’, som på mange måder ikke harmonerer med barnets psykologiske tilknytningsbehov.
   
  Se programmet og følg bloggen www.verdenvedsidenaf.dk og bliv klogere på hvorfor og hvordan adskillelses kulturen, måske, ubevidst og uønsket influerer på vores forældreskab.
   
  Nynne og Annalies råd til (nybagte) forældre:
  1. Hav tiltro til de følelser du oplever og stol på din intuition. Tilknytningen vokser ud af de naturlige reaktioner, og det bedste man kan gøre, som kommende og nybagt mor er at omfavne følelserne, sig selv og barnet. Den vestlige kultur har ikke lært os om de vilde følelser, og derfor er der ikke noget mærkeligt eller unaturligt i at de kan være svære at takle. Vi har lært om den pæne instagram-kærlighed, men vi har ikke lært om den kærlighed, angst og overvældelse som rammer mange efter en fødsel. 
  2. Forhold dig kritisk til musthaves, dvs. alt det udstyr som det er blevet normen at benytte i tilgangen til sine børn. Tænk eventuelt over, hvordan de bidrager til relationen mellem dig og din baby og hvad grunden er til at de er blevet skabt. Læs eventuelt dette karikerede bud på en “Musthave liste” til baby (i en adskillelseskultur), hvor netop aspekterne omkring adskillelse er sat på spidsen: 
  3. Ræk ud efter dine nærmeste og bed om hjælp og støtte, hvis du ikke får det automatisk. Tænk over ordsproget “Det kræver en landsby at opfostre et barn”. Det er helt forståeligt og ganske naturligt, at det kan være svært og ensomt at være på barsel i vores kultur. Det har aldrig været meningen at kvinden skulle stå alene med den store opgave. Bed om hjælp og støtte i dit nærmiljø.
  Kærlig hilsen,

  Doula Mama Christina
  __
  +45 31120978
  christina@mamachristina.dk
  www.doulamamachristina.com

  Doula tv:
  http://kanal-1.dk/category/doula/