Hver fjerde kvinde i den fertile alder har et eller flere migræneanfald om året. En uf af 20 mænd har også migræne. De fleste (ca. 80%) klarer alligevel dagen og vejen, som regel med hjælp fra medicin (smertestillende håndkøbsmedicin eller triptaner, en medicin som er udviklet specielt mod migræne).
De sidste 20% har så mange migrænedage, at det kan være svært at klare job, familie og alle de andre opgaver, dagligdagen byder på. Nogle er så hårdt ramt, at de mister kontakten til arbejdsmarkedet. Andre tager så meget medicin, at det bliver medicinen, som giver dem endnu mere hovedpine. Migrænen fylder meget for denne gruppe, både menneskeligt og økonomisk.
Uanset hvilken gruppe man tilhører, er det vigtigt at kende sin sygdom. Føre dagbog over anfaldene, kende konsekvenserne af at tage (eller ikke tage) medicinen, kende og evt. undgå (nogle af) de triggere, som udløser anfaldene. Så kan man arbejde på at få et (lidt) bedre liv, uanset migrænen.
Migræne er ikke noget vi praler af. Faktisk fortæller vi det sjældent til kolleger og venner, at vi lider af migræne, siger Anne Bülow-Olsen. Når vores venner og kolleger ikke ved, at de kender en håndfuld migrænikere, er de lette ofre for mytedannelser, som at migrænikere er svagelige eksistenser som har mange sygedage. Og sådan er virkeligheden jo slet ikke. Derfor er det vigtigt at nogen af os, som Gitte Koldtoft og Anne Bülow-Olsen gør det her, træder frem og åbent fortæller om at man, med lidt ihærdighed og en smule held, kan have et godt og aktivt liv, selvom man har migræne.
Det kan være svært, men det er også vigtigt selv at tage ansvar for sit liv med migræne. Prøv mere end en af de syv triptaner. Måske er der en af de andre, der passer bedre til din krop? Lyt til kroppens signaler, med og uden migræne. Trænger du til at geare lidt ned? Spiser du sundt? Lidt motion kunne måske hjælpe? Jo bedre kroppen har det (bortset fra migrænen), jo bedre kan vi også tackle migræneanfaldene.
Migænikerforbundet er patientforening for mennesker, der lider af migræne og deres pårørende. Foreningen oplyser om migræne ud fra de nyeste forskningsresultater – om hvad migræne er, hvad der sker i kroppen, når vi har anfald, hvad der udløser anfaldene, behandling og hvad an selv kan gøre for at få det bedre.
Foreningen er talerør for de danske migrænikere overfor sundhedsvæsenet, og kommunikerer derfor jævnligt med politikere og f.eks. Sundhedsstyrelsen, når der er forhold, der kan forbedres for migrænikerne.
Foreningen modtager ikke støtte fra medicinalfirmaer. Foreningens standpunkter er derfor ikke farvet af økonomiske hensyn.
http://www.migraeniker.dk/
https://www.facebook.com/pages/Migræneklubdk
https://www.facebook.com/enerGitte
Gratis uddrag af Gitte Koldtofts ”migræne selvbiografi”: http://www.koldtoft.dk/energitteshop/gratis-eboger/om-metoden-der-gav-mig-livet-tilbage-detail
Vært: Gitte Koldtoft
Studie: Mediehuset København
Produktion: Kanal 1