Forside Peptalk (36) - De 6 menneskelige behov

  Peptalk (36) – De 6 menneskelige behov


  Har du nogensinde overvejet, præcis hvilke behov du skal have opfyldt, for at du stor trives både på jobbet og i din fritid?

  Er du klar over, at alt hvad du foretager dig er drevet af dine 6 menneskelige behov?

  Tony Robbins siger, at fælles for os alle er behovet for:

  1. Vished
  2. Variation
  3. Signifikans
  4. Forbundethed/kærlighed
  5. Vækst/udvikling
  6. At bidrage

  De 6 menneskelige behov er i forskellig prioriteret rækkefølge, alt efter hvem vi er.

  1. Vished kunne også kaldes tryghed, sikkerhed eller stabilitet. Noget vi alle har brug for. Dog er det vigtigt, at der er balance på dette punkt, og du har måske brug for større eller mindre vished end f.eks. din partner eller kollega.
  2. Variation. Hvilket også kunne kaldes udfordringer, forandringer eller overraskelser. Her er vi igen både ens og vildt forskellige. Nogle har nok forandring og spænding ved at se en gyserfilm, imens andre kaster sig ud i farlige fysiske udfordringer, før de kan mærke det kick, de søger.
  3. Hvilket også kan kaldes betydningsfuld, særlig eller vigtig. Igen er det et behov vi alle har til fælles, men som kommer til udtryk igennem vores handlinger på meget forskellige måder. Vi har alle behov for anerkendelse og for at føle os set, hørt og forstået. For nogle giver det en følelse af at være signifikant at klæde sig på en måde, der vækker opsigt. Nogle bliver over stræbsomme for at få forældrenes anerkendelse, og andre bagtaler og dolker folk i ryggen for selv at føle sig mere betydningsfulde. Når du er i balance på dette punkt, så ønsker du at blive set, hørt og forstået for noget der gør en forskel for andre.
  4. Forbundethed. Hvilket også kan kaldes samhørighed eller kærlighed. Vi mennesker søger sammen i grupper med andre typer der minder om os selv eller folk med samme interesser. Foreninger, fællesskaber, måden vi klæder os på og sociale klasser er alle eksempler på noget der skaber forbundethed.
  5. Vækst. Tony Robbins forklarer vækst ved, at alt på vores planet enten vokser eller visner. Vi bliver ulykkelige, når vi holder op med at udvikle os. Vi kan f.eks. se dette hos ekstremt velhavende og succesrige mennesker der føler, at de har nået toppen, og nu er der kun en vej og det er ned. Vi har alle brug for noget der gør, at vi gider at stå op om morgenen.
  6. At bidrage. Hvis du hver dag står op og ikke har nogen at bidrage til, så ender du helt sikkert med at blive dybt deprimeret. Igen fylder dette behov mere hos nogle end hos andre. Nogle har behov for at dedikere hele deres liv til at bidrage som f.eks. en Mother Teressa, og andre har det helt fint ved at bidrage i den lokale spejder forening eller ved at sørge for aftensmaden i familien.

  Prøv at sætte de 6 menneskelige behov i prioriteret rækkefølge.

  Hvilket behov er det vigtigste? Det næst vigtigste osv. På den måde vil du måske have en større forståelse og empati for, hvorfor du handler som du gør i dit liv.

  Mere inspiration:

  Poweralk med Tony Robbins om ”The 6 human needs”: https://www.youtube.com/watch?v=HnQl7nQXxOA&t=134s

  Om Gitte Koldtoft: koldtoft.dk/

  Artikel ”Sådan gør du dine drømme til virkelighed” om Tony Robbins: http://koldtoft.dk/saadan-goer-du-dine-droemme-virkelighed-tony-robbins/

  Studie: Mediehuset København
  Produktion: Kanal 1