Forside Peptalk (37) - Hvor blev glæden af?

  Peptalk (37) – Hvor blev glæden af?


  Har du adgang til din glæde?
  Hvad laver du, hvor du glemmer tid og sted?
  Hvad interesserer du dig for?
  Hvad kan få dig til at grine?
  Hvad begejstrer dig?
  I stedet for at sige: Hvad gør mig glad? Så spørg: Hvad gør mig gladere? Hvad gør mig glad, kan virke som et uopnåeligt mål. Som en målstreg du skal forbi. Hvor gladere betyder bare en anelse gladere end nu, hvilket er nemmere at opnå.
  En af de bedre bøger jeg har læst om glæde er ”The happiness project” af Gretchen Ruben. En af årsagerne til at netop denne bog tiltaler mig er, at den er lige til at gå til.
  Gretchen fortæller, at ca. 15 % af vores glæde er genetisk. Der er altså nogle der er født gladere end andre. Ca. 10-20 % af glæde er livs omstændigheder som helbred, alder, uddannelse, job, om man er gift osv. Og den rigtig gode nyhed er, at de resterende ca. 70 % er baseret på, hvordan vi tænker og handler. Og den endnu bedre nyhed er, at disse tanker og handlinger slet ikke behøver at være store og uoverskuelige. Faktisk er den mest effektive måde at skrue op for glæden, via de bitte små skridt. Og derfor er det ultimative glædes coaching spørgsmål til os selv netop: Hvad ville gøre mig en smule gladere lige nu?
  Gretchen anbefaler, at du starter med et energi service eftersyn.
  Sagen er nemlig, at glæde er totalt afhængig af din energimæssige tilstand.
  Sørg for at fylde dine fire energi-tanke op hver dag.
  1. Den fysiske energitank handler om din kost, søvn og motion. Hvilke små trin vil du tage for at optimere de tre områder i dit liv?
  2. Den Mentale energitank handler om din evne til at fokusere dine tanker. Et af de mest effektive spørgsmål er: Hvilken tanke ville føles lidt bedre nu? Når du befinder dig i en situation, hvor du ikke har adgang til din indre glæde, og dine tanker går i gang med at fortælle alt det negative ved din situation, så spørger du blidt dig selv: Hvilken tanke ville føles lidt bedre nu?
  3. Den Følelsesmæssige energi-tank handler om ”Er du glad?” eller ”Gør du glad?” Der findes et citat der lyder: ”Mood follows action”. Altså, dit humør følger dine handlinger. Måske er du i dårligt humør, og det sidste du har lyst til er at gå en tur i skoven. Men netop en gå tur i frisk luft og natur gør dig i bedre humør igen.
  4. Den Spirituelle energi-tank handler om at have en forbindelse til noget der er større end dig selv. Din forbindelse til ro, kærlighed, naturen eller til dit vise jeg. Jeg er overbevist om at vi alle har behov for at fylde denne energi tank op hver dag, hvis vi skal være robuste nok til at klare os i en materialistisk og støjende verden.
  Små overskuelige skridt skaber lidt mere glæde og lidt mere glæde og lidt mere glæde.
  For mere inspiration:
  Gå på youtube og skriv Gretchen Rubin Happiness i søgefeltet, og du finder en mængde foredrag og interviews.

  Gitte Koldtoft: http://koldtoft.dk/

  Studie: Mediehuset København
  Produktion: Kanal 1